Veitsenheitto ei ole pelkkä sirkustemppu, vaan tiukka tekniikkalaji – ja sitä pääsee harrastamaan Espoossa

Aurinkoinen sunnuntai-iltapäivä toi veitsenheittäjä Matti Sairasen tutulle tontille Olarin Puolarmaariin, Espoon keskuspuiston reunalle. Hän ottaa haara-asennon, keskittyy ja heittää – täysosuma! Teräväkärkinen veitsi tärähtää keskelle haapapöllystä ja lankuista rakennettua maalitaulua.

— Harjoittelen tässä no-spinniä, heittotekniikkaa, jolla veitsi lentää suorassa kaaressa kohteeseen, Sairanen kertoo. Hän vetää Veitsenheittoyhdistystä, jonka Facebook-sivulla on nähtävillä videoklippejä erilaisista heittotyyleistä ja -lajeista.

Sunnuntaina Sairanen esitteli samalla kahta muuta heittolajia – käyrillä veitsillä heitettävää rotaatioheittoa ja tomahawkin heittoa. Rotaatioheitossa veitsi pyörähtää ilmassa yhden tai useampia kierroksia. Tomahawkin heitto on juuri sitä miltä se kuulostaa – tavoitteena heittää kirves puupölliin kiinni. Tällä videolla Sairanen tekee oman heittoennätyksensä, täräyttäen kirveen puupölliin ainakin kymmenestä metristä, ellei kauempaakin.

Mainokset

Kobrakalliolta Puolarmaariin

Sairanen kertoo Veitsenheittoyhdistyksen tarinan alkaneen Olarissa sijaitsevalta Kobrakalliolta, missä hän kavereineen kävi harjoittelemassa.

— Kaupunki otti sitten yhteyttä ensin poliisin kautta, jonka jälkeen osoitti meille tämän paikan, Sairanen nauraa yhdistyksen alkutaivalta.

Espoon kaupunki saa Sairaselta kiitosta ymmärtäväisestä asenteesta, sillä Puolarmaarin ulkopunttisalin vieressä sijaitseva heittopaikka on hänen mukaansa huomattavasti turvallisempi ja fiksumpi sijainniltaan kuin vanha heittelyalue Olarissa.

Maailmanmestari innoittajana

Alkusysäyksen veitsienheittelyyn Sairanen sai no-spin-heittelyn maailmanmestari Joel Holopaiselta, joka antoi Sairaselle tämän ensimmäiset kunnolliset heittoveitset.

— Olin heitellyt vaikka sun mitä koko ikäni, joten tämä oli sikäli luonnollinen jatkumo.

Sairasen mukana olleet heittoveitset ovat hänen itsetekemiään. Tuotekehitys on kuitenkin kesken ja Sairanen sanoo, että pian ollaan tilanteessa, missä yhdistys uskaltaisi alkaa myymään heittoveitsiä aktiivisemmin y-tunnuksen suojista.

Matti Sairanen harjoitteli no-spin-heittoa, joka tehdään suorateräisellä veitsellä.
:Kuva: Lauri Pajunen

— Pieniä viilailuja veitsen tasapainoon, muotoiluun ja sellaista hienosäätöä, Sairanen sanoo.

Veitsenheittelyn yhteydessä voisi kuvitella tulevan enemmänkin vammoja tai tapaturmia, mutta toistaiseksi Sairanen on selvinnyt lähinnä muutamalla viiltohaavalla.

— Nekin ovat tulleet kun olen siirrellyt veitsiä paikasta toiseen. Ainahan sitä kuulee tarinoita, että joku olisi heittoveitsen tielle osunut, mutta itse en ole koskaan sellaista henkilöä edes tavannut, Sairanen sanoo.

Koronavirus sotki kisat

Veitsenheittoyhdistyksen oli tarkotus järjestää kansainväliset veitsenheittokisat viime vuonna Hangossa jonglöörausmessujen yhteydessä, mutta koronavirus sotki tämänkin.

— Koronan takia ollaan melkein alkupisteessä taas, Sairanen sanoo.

Samaan hengenvetoon hän sanoo, että onneksi kuitenkin rokotuksia on saatu liikkeelle ja tie normaalia kohti on jo näkyvissä.

— Normaalia odotellessa me olemme täällä heittelemässä ja autamme mielellämme uusia heittelijöitä alkuun. Tule vaan ja vedä hihasta! Sairanen rohkaisee.

Veitsenheittoyhdistykselle omistettu veitsienheittelyalue löytyy Puolarmaarista.
Kuva: Espoon karttapalvelu
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: