Ehdokkaan kynä: Espoon katuturvallisuus romahtanut – onko nuorisomme jo Malmön tiellä?


Jätin valtuustokysymyksen varavaltuutettuna Espoon katuturvallisuudesta jo vuoden 2019 joulukuussa, mutta vasta viime viikolla sain siihen vastauksen. Ehdin jo epäillä, että vastaajana on vihreisiin kallellaan oleva henkilö, mutta pian huomasin, että myös Jyrki Kasvin (vihr) kirjalliseen kysymykseen vastaaminen oli kestänyt runsaan vuoden, mikä on kyllä uskomatonta. Näin Espoon byrokratia ei kunnioita kaupungin päättäjiä, minkä kyllä huomaa usein myös saatujen vastausten laadusta, jota valtuutetut tapaavat päivitellä. Oli kuitenkin mukava yllätys, että Hesari oli uutisoinut valtuustokysymyksestäni ja sen vastauksen sisällöstä. 

Uutisoinnit Espoon ja yleensä pääkaupunkiseudun heikentyneestä tilanteesta huolettavat. Mm. sisäministeri on halunnut nähdä merkittävänä syynä ryöstöjen määrän räjähtämiseen koronastressin. Kuitenkin nuorten ryöstö- ja kiristysrikokset lähes kymmenkertaistuivat Länsi-Uudellamaalla. Vuonna 2015 näitä rikoksia tapahtui 18 kappaletta, kun jo 2019 näitä kirjattiin 161 kappaletta. Julkisella paikalla tapahtuneita väkivaltarikoksia oli tilastoitu ennen koronaa vuonna 2019 Espoossa 574. Luonnollisesti todellinen väkivaltarikosten määrä on paljon tätä suurempi – seksuaalirikoksissa tyypillisesti moninkertainen.

Samalla poliisiviranomaisten mukaan nuorten väkivalta on raaistunut ja teräaseiden kantaminen ja käyttö lisääntynyt sekä väkivallan ihannointi kasvussa. Espoossa järjestetään myös joukkotappeluita, ”beeffejä”, joita kuvaillaan Länsi-Uudenmaan poliisilta saamassani vastauksessa valtuustokysymykseeni Espoon katuturvallisuudesta mm. näin: 

Tappeluiden käynnistämisen syynä on jokin mitätön tai keksitty syy, jolla vastapuoli saadaan pakotettua sovittuun tappeluun. Usein toista osapuolta syytetään täysin keksityistä rasistisista kommenteista tai toisen osapuolen kunnian loukkaamisesta,

Länsi-Uudenmaan poliisi, vastauksena valtuustokysymykseen

Espoolla on Vantaaseen nähden paremmat mahdollisuudet saada nuorten vakavaa rikollisuutta hallintaan, koska kyse on täällä suurelta osin melko suppean joukon sarjarikollisuudesta. Myöskään etnisiä jengejä ei ole vielä syntynyt Ruotsin tapaan, vaikka jengitunnuksia kohtaan onkin ollut kiinnostusta. 

Aikooko Espoo jatkossakin antaa nuorten sarjarikollisten uhata nuorisoamme? Miksi rangaistukset ja ohjaavat toimet eivät ole tehonneet? Rikollisuuteen ryhtyneet nuoret on otettava ensimmäisestä kerrasta lähtien riittävään tarkkailuun ja ohjaukseen. Lähiöpoliiseja on oltava riittävästi ja nuorilla välitön yhteys heihin. Valtuuston on saatava osavuosikatsausten yhteydessä tiedot katuturvallisuuden kehityksestä. Segregoituvien lähiöiden nuorten turvallisuutta on kartoitettava kyselytutkimuksin puolivuosittain. Espoon on saatava vaaralliset nuoret kaduilla kuriin!

Turvallisuus on espoolaisten ykkösarvo kyselytutkimusten mukaan, mutta Espoon turvallisuusindeksi on romahtanut. Espoo on suurista kaupungeista yhä turvallisin vain siksi, että turvallisuus on heikentynyt myös muissa suurissa kaupungeissa. Vantaalla alaikäisten tapon yritykset ja ryöstörikokset ovat räjähtäneet kasvuun.

Henna Kajava
Espoon varavaltuutettu, kunnallisvaaliehdokas, Perussuomalaiset
hennakajava@gmail.com

Ehdokkaan Kynä -palsta on avoin kaikille espoolaisille kuntavaaliehdokkaille, väristä ja puolueesta riippumatta. Ne eivät edusta Espoon Uutisvirran linjaa millään tasolla, vaan jokaisesta tekstistä vastaa ehdokas itse.

Kuntavaaliehdokas, jos haluat oman kirjoituksesi Ehdokkaan Kynä -palstalle, laita tekstisi sähköpostilla osoitteeseen toimitus@espoonuutisvirta.fi! Pidätämme oikeuden pätkiä pidempiä kirjoituksia – ohjemittana on noin 2 000 merkkiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: