Lukijan kynästä: Henki ja terveys on kansalaisen perustuslaillinen oikeus kaikissa tilanteissa – myös vaaleissa

Kannatan vaalien siirtoa johdonmukaisena jatkona päättäjien päivittäisille lausunnoille siitä, että mennään terveys edellä ja suojellaan riskiryhmäläisiä. On hämmentävää, että jotkut vaikutusvaltaiset tahot tulkitsevan tämän linjauksen vaarantavan demokratian!

Demokratiahan toteutuu silloin, kun vaalijärjestelyissä toteutetaan kaikille yhdenvertaisia perustuslaillisia oikeuksia a) käyttää ääntämme ja b) äänestää turvallisesti ja pelkäämättä henkemme ja terveytemme puolesta! Miksi vaaditaankaan kansalaisia pysymään kotona ja välttämään kontakteja jopa läheistemme kanssa, jos seuraavassa yhteydessä perutuslakiin vedoten vaaditaan oikeutta riskeerata kaikki siksi, että lausujat (poliitikot) pääsevät haluamilleen paikoille päättämään asioistamme? Ristiriita on olemassa, vaikka Perussuomalaisten puolueen johto omasta näkövinkkelistään asioita katsoen, voimakkaasti vastustaakin vaalien siirtoa, kaikkien kannalta turvallisemmaksi ajankohdaksi.

Vaalit voitaisiin mielestäni siirtää vaikkapa syksyyn tai mieluimmin vuoden 2022 alkuun ja pitää ne samassa yhteydessä, kun mahdollisesti muodostettavien hyvinvointialueiden vaalit. Nämä vaalit pidetään, mikäli hallituksen esitys sotelaista tulee eduskunnassa hyväksytyksi. Näiden vaalien jälkeenhän muodostetaan uuden lain mukaiset toimielimet.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka vaalit pidettäisiin 13. kesäkuuta 2021, niin nyt voimassa olevan lainsäädännön mukaiset kuntayhtymät ja muut nimettävät toimielimet, pääsisivät aloittamaan toimintansa vasta syys – lokakuun paikkeilla, koska valintojen on oltava lainvoimaisia. Kesäkuussa valittujen toimielimien toimikausihan päättyisi periaatteessa hyvinvointialueiden vaaleihin, eli ne eivät todellisuudessa ehtisi toimia juuri lainkaan. Ne eivät voisi tehdä mitään pidemmälle ulottuvia sosiaali- ja terveydenhuollon päätöksiä, koska muutaman kuukauden päästä tulisivat aivan uudet päättäjätoimijat.

Riskiryhmään kuuluvan kansalaisen näkövinkkelistä katsoen, demokratian toteutumista ja luottamusta päättäjiä kohtaan arvioiden, monen kertaisista uudelleen järjestelyistä syntyviä kustannuksia unohtamatta, olisi järkevintä, että kesäkuulle 2021 suunnitellut kuntavaalit siirrettäisiin pidettäväksi samalla hyvinvointialueiden vaalien kanssa, alkuvuodesta 2022. Se olisi myös kokonaistaloudellisesti järkevää. Mielestäni.

Talonpoikaisjärjellä ajateltuna kesäkuuhun siirrettävät vaalit ovat todellisuudessa suurelta osin aivan turhat, kun lisäksi otetaan huomioon koronan aiheuttamat ongelmat ja mahdolliset leviämisvaarat vielä silloinkin sekä vanhemmalle väestölle että muille riskiryhmäläisille.

Marjo Pihlman
Oikeutta Eläkeläisille Espoon Osasto ry:n puheenjohtaja
Oikeutta Eläkeläisille ry:n hallituksen jäsen

Lukijan kynästä -palsta toimii Espoon Uutisvirran lukijakirjepalstana. Kirjoitukset eivät edusta lehden virallista kantaa millään tasolla.

Mikäli sinulla siis on enemmän tai vähemmän painavaa asiaa Espoosta, haluamme kuulla sinusta! Laita viestiä sähköpostilla osoitteeseen toimitus@espoonuutisvirta.fi!

Toimitus pidättää oikeuden päättää mitä kirjoituksia julkaisemme ja mitä emme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: