Kuntaliitto: Valtuustokauden aloituksessa piilee dilemma – budjetointi vai valtuutettujen kouluttaminen ja neuvottelut?

Eduskunta käsittelee parasta aikaa 12.3.2021 hallituksen tekemää esitystä kuntavaalien siirtämisestä kesäkuulle. Vaalit.fi -sivuston mukaan, voimassaolevan vaalilain mukaan vaalipäivä on 18.4.2021, mutta hallitus esittää siirtoa 13.6.2021.

Voimassaolevan vaalilain uudet valtuustojen oli tarkoitus aloittaa työnsä 1.6., eli noin kuusi viikkoa vaalien jälkeen. Nousee kysymys – mikäli vaalit järjestetään 13.6.2021, koska uudet valtuustot aloittaisivat työnsä?

Kuntaliiton tekemän tutkimuksen mukaan, uuden valtuustokauden alkaminen jakaa kuntatasolla mielipiteitä. Yleisellä tasolla valtuustokauden alkua toivotaan syyskuun alkuun – 67 prosenttia vastanneista kunnista toivoi tätä ratkaisua. Elokuun pikastarttia kannatti vain 28 prosenttia kunnista

Espoon kokoluokassa jako meni käytännössä tasan. Kyselyyn vastasi yhdeksän yli 100 000 asukkaan kuntaa, joista viisi toivoi uusille valtuustoille pikastarttia jo elokuussa, loppujen tuupatessa alkua syyskuulle.

— – Valtuustokauden aloitusta 1.8. puoltavat talousarvio- ja strategiaprosessin aikataulutus syksyllä. Aloitus syyskuun alussa viivästyttäisi jonkin verran suunniteltua aikataulua. Toisaalta vanhan valtuuston mandaatti eittämättä heikkenee ja joissain kunnissa voi olla painetta päästä etenemään esimerkiksi henkilövalinnoissa aiemmin, arvioi tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliiton tiedotteessa.

Syyskuun alkua puoltaisi se, että valtuustoryhmät saisivat lisäaikaa käydä neuvotteluja esimerkiksi eri lautakuntapaikkojen kohtaloista. Lisäksi uusien valtuutettujen kouluttaminen esimerkiksi valtuuston laitteistojen käyttöön vie oman aikansa. Sen lisäksi elokuu on perinteinen lomakuukausi, mikä voi aiheuttaa omia saatavuusongelmiaan kaupungin työntekijöiden ja luottamushenkilöiden suhteen.

Valtuustokauden ei ole mikään pakko alkaa kuun alusta, vaikka perinteisesti näin on menetelty. Pekola-Sjöblomin mukaan kuitenkin liikkumavara sen suhteen ei kovin suuri ole.

Kuntaliiton kyselyyn vastasi yhteensä 145 kuntaa, eli noin puolet kaikista Suomen kunnista. Kaikki yli 100 000 asukkaan kunnat vastasivat kyselyyn.

One thought on “Kuntaliitto: Valtuustokauden aloituksessa piilee dilemma – budjetointi vai valtuutettujen kouluttaminen ja neuvottelut?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: