Mausteinen chorizo-fenkolikeitto lämmittää keskellä lopputalven tuiskua – ota maukas resepti talteen

Kuvituskuva: Sanna Mehtälä

Aromaattinen fenkoli ja Espanjan auringosta ponnistava chorizo-makkara luovat keskenään mainion eteläeurooppalaisen makumatkan keskellä Suomen maaliskuun tuiskua ja tuiverrusta.

Chorizo-makkaraa tehdään perinteisesti possusta ja sitä pidetään Espanjassa perinteikkäänä koko perheen ruokana. Chorizo sai punaisen värinsä paprikasta, jota muun muassa Hernan Cortézin ja Fernando Pizarron konkistadorijoukot toivat Väli- ja Etelä-Amerikan valloitusmatkoiltaan.

Vaikka chorizo onkin tavanomaisemmin tavanomaisen väen ruokaa, kerrotaan tarinaa kuinka Espanjan kuningas Kaarle IV:kin (1748-1819) oli metsästysmatkoillaan törmännyt erääseen makkaratehtailijaan, jonka chorizo oli maistunut kuninkaalle niin hyvin, että tehtailija vietiin hoviin viralliseksi hovichorizon valmistajaksi.

Nyt voit itsekin herkutella tällä tavanomaisella makkaraherkulla kuningasten tyyliin, pyöräyttämällä makkarasta herkullisen keiton koko perheelle!

Mausteinen chorizo-fenkolikeitto
4 hengelle

Porsaanlihamakkara saa punaisen värinsä paprikasta.
Kuvituskuva: Pixabay / Pexels.com

AINEKSET
-300g Chorizo-makkaraa
– 1 fenkoli
– 2 porkkanaa
– 300-400g perunaa
– 1 sipuli
– 200g tomaattipyrettä
– 1 lihaliemikuutio
– 1rkl sokeria
– 3 valkosipulinkynttä
– 6dl vettä
– 2-3rkl hunajaa
– 0,5tl suolaa
– 0,5tl chilimaustetta/chilimausteseosta
– 2rkl sweet chili-kastiketta
– rouhittua mustapippuria
– rypsiöljyä
– tuoretta korianteria

Pulkkailun tai hiihtoretken päätteeksi lämmittää mukavasti kupillinen mausteista keittoa.
Kuva: Sanna Mehtälä

VALMISTUSOHJE:
1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pilko fenkoli pitkittäin 6-8 osaan, kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Laita kasvikset uunipellille ja mausta chilimausteella, rypsiöljyllä, hunajalla ja suolalla.

2. Laita kattilaan kuumenemaan vesi, lihaliemi, sokeri ja tomaattipyree.

3. Pilko chorizomakkara, hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista rypsiöljyssä kuumalla pannulla. Lisää paistetut makkarat ja sipulit tomaattiliemeen.

4. Paahda fenkolia, porkkanoita ja perunoita uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.

5. Lisää perunat ja porkkana keittoon.

6. Mausta keitto mustapippurilla, sweet chili-kastikkeella ja tuoreella korianterilla.

7. Annostele keitto ja lisää paahdettu fenkoli.

8. Nauti!

Teksti: Lauri Pajunen / lauri.pajunen@espoonuutisvirta.fi
Resepti: Sanna Mehtälä / sanna.mehtala84@gmail.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: