Ehdokkaan kynä: Asukkaat mukaan kaavoituksen suunnitteluun!

Kaavoitus aiheuttaa usein paljon närää. Olisi löydettävä suoran demokratian väline, jonka tarkoituksena olisi lisätä asukkaiden osallisuutta kaupungin päätöksenteossa. Voisiko osallistuva budjetointi olla tällainen muoto? Se on jo tietyin osin käytössä Espoossa. Toimijoina voivat olla esimerkiksi asuinalueilla toimivat järjestöt ja yhdistykset yksityishenkilöiden lisäksi.

Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan useita näkökulmia kuuluviin. Näen myös, että tämäntyyppinen keskusteleva demokratia murtaa hyväveli-järjestöä, joka ainakin menneinä aikoina istui jämäkästi kaavoituksen ytimessä.

MAL-sopimus on pääkaupunkiseudun kuntien ja valtion välinen sopimus, jossa esimerkiksi Espoo sen vastapainoksi, että saa rahoitusta metroa varten, on sitoutunut kaavoittamaan tietyn kerrosneliömetrimäärän. Raideasemien välittömään läheisyyteen tiivistyykin korkeita kerrostaloja. Tornitalojen rakentaminen ei silti ole välttämätön luonnonlaki, elleivät asukkaat niitä halua. 

Pientalotonteista on kova kysyntä. Niitä pitäisi pystyä kaavoittamaan nykyistä enemmän, maa-alaa Espoossa riittää. Espoo menettää hyviä veronmaksajia ympäryskuntiin, esimerkiksi Kirkkonummelle, muun muassa liian tiheän kaavoituksen takia. Kaavoituksella voidaan jonkin verran vaikuttaa siihen, keitä täältä muuttaa pois ja keitä taas tulee.

Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen mukaan keskimäärin joka viidennestä asemakaavamuutoksesta valitetaan. Nykyisin kaavoituksessa usein asukkaiden valitukset lähtevät hallinto-oikeuteen vasta valtuustokäsittelyn jälkeen. Jos asukkaat varhaisemman tiedottamisen ja yhteistoiminnan keinoin pääsisivät kertomaan mielipiteensä jo virkamiesten suunnitteluvaiheessa, siis ennen kuin asia esitetään lautakunnille, valitukset hallinto-oikeuteen vähenisivät. 

Asukkaiden omaehtoinen toiminta ei lisää kunnan tehtäviä pitkällä aikavälillä, vaan haastaa ja muuttaa niitä. Aluksi muutos suoraan demokratiaan lisää virkamiesten tehtäviä, mutta vaikuttavuus alkaa vähitellen. Lisäksi valituksia hallinto-oikeuteen tulisi vähemmän. Tämä olisi hyvä asia, koska valitusten käsittely maksaa. Asukkaiden vaikuttamisesta muodostuisi luonnollinen toimintatapa, eikä siitä pitkällä aikavälillä tulisi lisää kustannuksia. Asukkaat olisivat myös aikaisempaa tyytyväisempiä ja päätöksenteosta tulisi entistä läpinäkyvämpää ja avointa.

Asukkaita ei tule vain kuunnella, vaan heidän aloitteensa on oltava osa päätöksentekoa. Vuoropuhelun kanavat ja rakenteet on pidettävä kunnossa. Asukkaitahan varten Espoo on olemassa.

Eija Pirinen
Kuntavaaliehdokas, Perussuomalaiset
eija.pirinen@kolumbus.fi

Ehdokkaan Kynä -palsta on avoin kaikille espoolaisille kuntavaaliehdokkaille, väristä ja puolueesta riippumatta. Ne eivät edusta Espoon Uutisvirran linjaa millään tasolla, vaan jokaisesta tekstistä vastaa ehdokas itse.

Kuntavaaliehdokas, jos haluat oman kirjoituksesi Ehdokkaan Kynä -palstalle, laita tekstisi sähköpostilla osoitteeseen toimitus@espoonuutisvirta.fi! Pidätämme oikeuden pätkiä pidempiä kirjoituksia – ohjemittana on noin 2 000 merkkiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: