Ehdokkaan kynä: Turhautuneen korona-työttömän ja tulottoman yksinyrittäjän ja freelancerin ”Vaihtoehtoinen, innovatiivinen, hybridi-exitkorona -strategia”

Maassamme näyttää olevan hitusen epäselvyyttä, mitä korona-aikana saa ja ei saa tehdä, kuka päättää ja millä perustein rajoituksia määrätään. Yksikään päätös, rajoitus, tai sellaisen muka-mahdottomuus ei tunnu perustuvan tutkittuun tietoon. Kiinni ovat paikat, joista ei tiedetä lähteneen yhtä ainoaa tartuntaa, avoinna ne, joissa niitä on satoja.

Vahvalla mutu -tuntumalla hahmottelin oman esitykseni. Tähän oli aikaa ja motivaatiota, olenhan jo lähes vuoden ollut jokseenkin mielivaltaisilta ja älyttömiltä tuntuvien koronarajoitusten vuoksi pakotettuna työttömyyteen ja tulottomuuteen. En ole epidemiologi, enkä edes AVIn virkamies. Mutta en vain tajua, miten esim. ulkoilmassa, turvavälein ja maskit naamassa toteutettu opastettu kävelykierros on kielletty koronalinko, kun telakka- ja raksatyöskentely, tai vaikka ämpärien jonottelu ostosparatiisissa saavat jatkua.

En ole saanut yrittäjätuloa, palkkaa, tai euron latiakaan mitään tukia, tai avustuksia yrittäjän väliaikaista työmarkkinatukea lukuun ottamatta (ja sitäkään en koko aikaa). Sen sijaan Espoon kaupungin pirtsakassa yksinyrittäjille suunnatussa YouTube -infossa joukko turvatuissa ja hyväpalkkaisissa duuneissa olevia ihmisiä tsemppaa: ”Pysähtyminen on tosi tärkeää monelle yrittäjälle! Ajatelkaa tätä korona-aikaa formulakisan pitstopina! Nyt on aikaa innovoida ja laittaa tuotteet ja palvelut kuntoon! Digiloikka!

Kiitti kivoista vinkeistä.

Minun tuotteeni ja palveluni ovat kiitos kunnossa, en vain saa niitä nyt myydä. Digiloikka ois kiva – mutta koulutukseni, osaamiseni sekä ennen kaikkea investointini ovat toisaalla. Jotta voisi myydä esim. virtuaalisia opastuksia, pitäisi ensin olla ne laitteet – ja niihin rahaa. Onneksi aina voi ilmaiseksi innovoida. Ja minäpä vähän innovoin. Hallitus, THL, AVIt, kunnat ja kaikki koronanyrkit – Olkaa hyvä!

– Siirretään pikaisesti kaikki telakat ja rakennustyömaat aluksi 6 kk etätyöhön (etätyöskentelyä jatketaan tarvittaessa esimerkiksi viikon varoitusajalla epämääräiseen tulevaisuuteen). Kaikki, joilla ei ole vakituista asuinpaikkaa Suomessa suorittavat etätyönsä maamme rajojen ulkopuolella. Tänne jäävät velvoitetaan noudattamaan samoja ohjeita mm. maskeista ja turvaväleistä julkisilla palkoilla kuin kaikkia muitakin. (Kirjoitin ja kyselin maskittomista, sairaalassa, potilaiden joukossa pyörineista ei-kotimaisia kieliä puhuneista rakennusmiehistä marraskuussa… ei kuulemma ollut mitään ongelmaa. Tai ainakaan sellaista, johon joku olisi voinut, tai halunnut puuttua)

– Viinaralli Viroon ja nuuskaretket Ruotsiin lopetetaan määräajaksi. Kukaan tuskin kuolee nuuskan puutteeseen, eikä halpa viina ole perustuslaissa taattu ihmisoikeus.

Samaan aikaan:
– Kaikki koululaiset ja opiskelijat palaavat kouluihin, oppilaitoksiin, yliopistoille ja korkeakouluihin. Kirjastot, nuorisotilat ja liikuntatilat ml. uimahallit avataan. Syrjäytyminen, yksinäisyys, liikkumattomuus ja mielenterveyden ongelmat vammauttavat ja tappavat koronaa tehokkaammin.

– Avataan kulttuuritilat, museot, teatterit, leffat, konserttisalit jne. samoin huolellisin, vastuullisin ja turvallisin järjestelyin, kuin syksyllä – jolloin niistä ei tiettävästi saatu yhtään ainoaa koronatartuntaa koko Suomessa. Annetaan kulttuuri- ja tapahtuma-alan ihmisten palata töihin ja ihmisten nauttia muutakin kulttuuria, kuin kännistä karaokea.

– Lopetetaan älytön näennäis-puuhaaminen, kuten tilaisuuksien rajoittaminen kymmenestä henkilöstä kuuteen. Kukaan, missään ei ole järjestänyt mitään 10 hlö. tilaisuuksia, koska siinä ei ole yhtään mitään järkeä, eikä sellainen ole taloudellisesti mahdollista. Ainoa poikkeus ovat olleet muistotilaisuudet ja ristiäiset. Nyt niihinkin sitten saanee osallistua max. 6 omaista ja ystävää. Paitsi tietenkin, jos arkku, tai vauva kannetaan kapakkaan.

– Muistetaan kuinka hallitus lähes vuosi sitten vakuutti, ettei yksikään yritys ajaudu koronan vuoksi konkurssiin. Muistutetaan johtavia poliitikkoja ja virkamiehiä heidän kauniista puheistaan, kuinka ”Samassa veneessä ollaan” ja ”Yhdessä tästä selvitään”. Jossain vaihtoehtoisessa todellisuudessa katteettomista lupauksista ja muunnellun totuuden kertomisesta joutuisi kantamaan jotain vastuutakin. Nyt sitä voisi kantaa vapaaehtoisesti. Esim. nämä päättäjät voisivat siirtyä puoleksi vuodeksi työmarkkinatuelle (538 €/kk). Heidän korkeista palkoistaan säästyneet rahat jaetaan reilusti koronarajoituksista eniten kärsineille yrittäjille, freelancereille ja kulttuuri- ja tapahtuma-alan työntekijöille. Toisin kuin viimeksi mainitut, korkeat virkamiehet ja poliitikot ovat nauttineet niin suurta palkkaa ja muita etuja, että elävät säästöillä erittäin mukavasti.

– Mikäli koronatartunnat esim. kuukauden päästä näyttävätkin leviävän erityisesti lukioissa, museoissa ja baletissa ja niissä ilmeentyy tyhjästä uusia vaarallisia virusvariantteja, pannaan ne uudelleen kiinni. – Jos kävisikin niin, että tartunnat laskevat, käytetään säästyvät resurssit mm. hoitojonojen purkamiseen. Tarjotaan apua ja tukea mm. etäopiskelun ja työttömyyden vuoksi vaikeuksiin joutuneille. Pidetään huolta, että kouluissa on terveydenhoitajia ja kuraattoreita ja nuorille tarjolla niin tukiopetusta kuin mielenterveyspalveluitakin.

– Pelastetaan tämä maa ja sen kansalaiset. Pelastetaan lapset ja nuoret. Pelastetaan kulttuuri. Pelastetaan yksin- ja pienyritykset. Nämä ryhmät ovat nyt vuoden yksinään ja vailla ymmärrystä, apua ja tukea seilanneet myrskyssä, joka ei koskaan kaikkiin iskenyt, veneessä, johon kaikki eivät koskaan nousseet.

Saa käyttää jos haluaa, tämän konsultointipalvelun tarjoan ilmaiseksi. Palkkioksi haluaisin päästä vielä joskus tekemään työtä, johon minulla on koulutus, kokemus ja intohimo sekä pelastaa yritykseni, haluan esikoiseni pääsevän opiskelemaan unelma-ammattiinsa yliopiston luennoille ja kuopukseni lähiopetukseen lukioon joka viikko – ja sitä samaa toivon ja vaadin kaikille muille samassa tilanteessa oleville. Meitä on todella paljon ja meillä alkavat olla voimat ja keinot sekä usko ja toivo aivan lopussa.

Mari Anthoni
Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen
Espoon Vihreiden kuntavaaliehdokas

Ehdokkaan Kynä -palsta on avoin kaikille espoolaisille kuntavaaliehdokkaille, väristä ja puolueesta riippumatta. Ne eivät edusta Espoon Uutisvirran linjaa millään tasolla, vaan jokaisesta tekstistä vastaa ehdokas itse.

Kuntavaaliehdokas, jos haluat oman kirjoituksesi Ehdokkaan Kynä -palstalle, laita tekstisi sähköpostilla osoitteeseen toimitus@espoonuutisvirta.fi! Pidätämme oikeuden pätkiä pidempiä kirjoituksia – ohjemittana on noin 2 000 merkkiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: