Ammattina kansanedustajan avustaja – tiedonhakua, kokousten organisointia, lumiukkojen rakentamista ja paljon muuta

Kuvituskuva: Johanna Pahkala

Jokaisella kansanedustajalla on oikeus avustajaan. Vaihtoehtoisesti puolueella voi olla käytössään ryhmäkansliamalli, jossa avustajat eivät ole kenenkään tietyn kansanedustajan avustajia, vaan he ovat puolueen kansanedustajien yhteinen avustajien ryhmä.

Eduskuntaryhmistä Perussuomalaiset, Kokoomus ja RKP ovat perinteisessä avustajamallissa, jossa avustajat ovat työsuhteessa eduskunnan kansliaan. Muut eduskuntaryhmät toimivat ryhmäkansliamallissa.

On myös kansanedustajia, jotka omasta tahdostaan ovat ajoittain tai pysyvästi ilman avustajaa.

Eduskuntatalo remontoitiin täysin vuosina 2015-17.
Kuva: Johanna Pahkala.

Espoon Uutisvirta esittelee tässä artikkelissa kansanedustajan avustajan työtä kolmen espoolaisen kansanedustajan avustajan kautta. Johanna Pahkala toimii kansanedustaja Minna Reijosen (ps) avustajana, Tuomas Tähti kansanedustaja Ville Tavion (ps) avustajana ja Joona Ikonen kansanedustaja Sheikki Laakson (ps) avustajana. 

Asiantuntijatyötä kansanedustajan taustalla

Avustajan työn tarkoituksena on avustaa kansanedustajaa valtiopäivätoimiin liittyvissä valmistelu- ja suunnittelutehtävissä. Näihin tehtäviin kuuluvat tiedonhankinta ja tausta-aineistojen kokoaminen. Viestintä on tärkeä osa tointa ja sidosryhmiin pidetään yhteyttä. Laki- ja toimenpidealoitteet vaativat paljon työtä. 

Kansanedustajien oma työtahti valiokuntineen on niin kiireistä, että työstä selviytyminen ilman avustajaa on hyvin hankalaa. 

Avustajan yksilöllinen toimenkuva painottuu kansanedustajan tarpeiden mukaan. 

–  Työni sisältöön vaikuttaa se, että kansanedustaja Tavio on nykyään eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Tuomas Tähti kertoo.

– Kansanedustaja Laakso puolestaan on VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, joten usein työpäivieni painopiste on liikenneasioissa, Joona Ikonen sanoo.

Johanna Pahkalan työ pyörii muun muassa sote-uudistuksen ympärillä.
Kuva: Johanna Pahkala

– Koko korona-aika on työllistänyt paljon sosiaali- ja terveysvaliokuntaa sekä talousvaliokuntaa, joihin kansanedustaja Reijonen kuuluu. Nyt työn alla on koronan lisäksi sote-uudistus satoine lakineen, joten näiden aihepiirin parissa aikaa kuluu, Johanna Pahkala valottaa.

Ennen korona-aikaa myös vierasryhmien vastaanottaminen ja kokousjärjestelyt olivat osa avustajien tehtäviä.

Pitkälti kansanedustajan tarpeiden mukaan määräytyvistä työtehtävistä huolimatta Perussuomalaisten avustajien arjesta löytyy myös yhtäläisyyksiä. Viikko-ohjelmassa toistuvat eduskuntaryhmän sisäiset kunkin valiokunnan viikkopalaverit, joihin kansanedustajat osallistuvat avustajineen. Perjantaisessa avustajapalaverissa puolestaan käydään läpi tulevan viikon istunto-ohjelmaa eduskuntaryhmän pääsihteerin Antti Valppaan johdolla.

Työaika on periaatteessa normaali toimistotyöaika liukumalla. Käytännössä politiikan tekeminen on kokonaisvaltainen laji, joten asioita seurataan myös vapaa-ajalla. Kuulostaa siis elämäntavalta. Sitoutuneelle politiikka on ala, jossa työ vie kaiken, mutta se myös antaa kaiken. 

Avustajat Ilman Rajoja

Kansanedustajan avustajien yhteenliittymänä eduskunnan sisällä toimii Avustajat Ilman Rajoja -yhteistyöverkosto, joka kokoaa yhteen avustajat kaikista eduskuntaryhmistä.

Joona Ikonen toimii kansanedustajien avustajien järjestön varapuheenjohtajana.
Kuva: Kari-Pekka Juurikkala

–  AIR toimii avustajien äänenä lukuisissa kanslian toimintaa kehittävissä työryhmissä niin työhyvinvoinnin kuin talon sisäisten palveluiden saralla, kuvailee verkoston varapuheenjohtaja Ikonen.

– Omista luottamustehtävistäni merkittävin on eduskunnan kanslian johtoryhmän jäsenyys. Tässä tehtävässä olen toiminut vuodesta 2019, ja se on ollut tehokas väylä vaikuttaa kanslian sisäisiin asioihin, Ikonen kertoo.

Eksymisiä ja lumiukkoja

Eduskuntatalo ja sen lisärakennus Pikku-Parlamentti ovat valtavan laaja ja sokkeloinen kokonaisuus. Pahkala paljastaa, että hän ei ensimmäisenä päivänä löytänyt ulos talosta ja apuja on täytynyt soittaa senkin jälkeen muutaman kerran, jotta määränpää on löytynyt.

Tuomas Tähti toimii Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion avustajana.
Kuva: Sirpa Pöllänen

Vaikka avustajan työ on vaativaa asiantuntijatyötä, avustaja taipuu tarpeen vaatiessa kaikkeen.

– Kerran sain tehtäväkseni rakentaa lumiukkoa työajalla. Se oli osa kampanjaa, jolla haluttiin kannustaa ihmisiä ulkoilemaan, Tähti naurahtaa.

Tällä hetkellä lumiukkoja voi tehdä vain omalla pihallaan, eikä eksymisestäkään ole vaaraa. Korona-aika muutti myös eduskunnan työskentelytapaa. Heti epidemian alkaessa tuli etätyömääräys. Avustajat ovat käytännössä tehneet jo vuoden pääsääntöisesti etätöitä. Koronan sivuvaikutuksena paperiton toimisto alkaa vihdoinkin olla todellisuutta.

Rautaiset ammattilaiset aitiopaikalla

Avustajilla on yleensä hyvä pohjakoulutus tukenaan. Ei tällaista työtä silti opeteta yliopistoissa. Varsinaisesti työn oppii vasta eduskunnan käytännön ”korkeakoulussa”.  

Yhteistyön kansanedustajan ja avustajan välillä on toimittava mutkattomasti ja joustavasti – se vaatii tiettyjä luonteenpiirteitä. On pakko oppia nopeaksi ja itseohjautuvaksi. 

Kansanedustajan avustaja näkee aitiopaikalta, miten Suomessa päätetään asioista. Siis niistä kaikkien suomalaisten arkeen vaikuttavista tekijöistä. Eikä pelkästään näe, vaan hän on mukana keskellä poliittista päätöksentekoprosessia. Työ koulii avustajasta rautaisen politiikan ammattilaisen. 

Työtä tehdään tiiviisti ja työkavereista voi tulla erittäin läheiset. Kolmikko kehuukin työkavereitaan ja mahtavaa työilmapiiriä. Kunpa tällaista puhetta saisi kuulla muualtakin!

Avustajasta päättäjäksi

Avustajan työ on määräaikainen ja jatkuu useimmiten aina kuluvan vaalikauden loppuun.

Moni avustaja ponnistaa avustajan työstä myös muihin yhteiskunnallisiin tai poliittisiin tehtäviin. Tänä keväänä kaikki kolme politiikan ammattilaista – Pahkala, Tähti ja Ikonen – ovat  kuntavaaliehdokkaina kotikaupungissaan Espoossa.

Vallan portailta kamareihin? Eduskunta-avustajan työ voi olla ensimmäinen askel monelle poliitikolle.
Kuva: Johanna Pahkala

–  Olen ehdolla, koska uskon, että pystyn ajamaan Espoon ja kuntalaisten etua. Etujen ajaminen vaatii laajaa yhteistyötä eri ryhmien välillä. Eduskuntatyö on todella opettanut yhteistyön merkityksen politiikassa, Pahkala pohtii.

–  Haluan pitää kansallismielistä ideologiaa esillä ja kertoa äänestäjille, että ideologisilla asioilla on kytkentöjä kuntalaisten arkeen. Kansallismielisestä näkökulmasta on kuntavaaleissa huomionarvoista esimerkiksi se, miten maahanmuutto vaikuttaa kunnassa päivähoitoon, koulutukseen ja terveydenhoitoon, Tähti muotoilee.

 – Peruskoulutuksemme korkeasta tasosta on tullut meille itsestäänselvyys. PISA-testien tulokset ovat kuitenkin laskeneet jo vuodesta 2006, joten on korkea aika myöntää, ettei opetuksen itseisarvoinen uudistaminen ole tuottanut haluttua tulosta. Espoon koulujen tulisi oppilaisiin kohdistuvan ideologisen vaikuttamisen ja jatkuvien uudistusten sijaan tarjota lapsille pysyvyyttä ja panostaa keskeisiin taitoihin eli luku-, kirjoitus- ja laskutaitoon – sekä itsenäiseen ajatteluun. Näiden varaan kaikki muu oppiminen rakentuu, Ikonen toteaa.

–  Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä, Tähti kiteyttää.

EIJA PIRINEN
eija.pirinen@kolumbus.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: