Vuokrasääntelyn mahdollisuus selvitettävä, vaatii Vuokralaiset ry

Vuokralla asuvien etujärjestö Vuokralaiset ry:n mukaan Espoon Asunnot Oy:llä oli viime vuonna voimassaolevia hakemuksia parhaimmillaan 8 300. Tapiola ja Vermonniitty olivat uudiskohteiden eniten hakemuksia keränneet kohteet.

Järjestön tiedotteen mukaan Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla kunnallisten vuokra-asuntoyhtiöiden hakijamäärät ovat kasvaneet viime vuosina. Kasvun syiksi on esitetty vapaarahoitteisten asuntojen hintojen nousu. Kasvua jouduttaa myös Kela, joka velvoittaa asumistuensaajat etsimään edullisempaa asuntoa tarvittaessa.

— Hakijamäärät kertovat selkeästi, että ARA-asunnoilla on suuri kysyntä pääkaupunkiseudulla ja siksi niitä pitäisi saada tuotettua reilusti nykyistä enemmän. Omakustannusperiaatteella määritellyt vuokrat ovat ARA-asunnoissa kohtuulliset, mikä helpottaa asukkaiden taloudellista selviytymistä arjessa, tiedotteessa sanoo Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

ARA tarkoittaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskusta, jonka tarkoituksena on toteuttaa valtion asuntopolitiikkaa Ympäristöministeriön alaisuudessa. ARA-vuokra-asuntojen asukasvalintoja ohjaa erityisesti kunnallisesti vaihtelevat varallisuusrajat sekä asunnontarpeen kiireellisyys.

Siksi järjestö vaatiikin selvitystä siitä, olisiko vuonna 1995 purettu vuokrasääntelyjärjestemä mahdollista palauttaa jossain muodossa. Järjestelmä purettiin, jotta vuokra-asuntomarkkinoille saataisiin enemmän asuntoja. Tämä toteutuikin lähinnä vapaarahoitteisten – eli markkinaehtoisten asuntojen kautta. ARA-asuntojen määrä on Vuokralaiset ry:n mukaan pudonnut 20 vuodessa noin 60 000 asunnolla.

— Valtion pitäisi puuttua tavalla tai toisella jatkuvasti nouseviin asumisen kustannuksiin turvatakseen ihmisten ja koko yhteiskunnan toimintaedellytykset pitkällä tähtäimellä, Viita vaatii tiedotteessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: