HUSin lääkintäpäällikkö: ”Emme ole erityisen huolissamme sairaanhoidon kapasiteetin riittävyydestä”

Kuvituskuva: Ulla Merimäki

Iltalehti kertoi 17.2.2021, kuinka sosiaali- ja terveysministeriö suunnittelee alati tiukkenevia koronarajoituksia, kun nykyisillä rajoituksilla epidemiaa ei tunnuta saavan kuriin.

Rajoituksia toimeenpanee paikalliset aluehallintovirastot ja Etelä-Suomen alueella voimassa on 10 hengen kokoontumisrajoitus. Rajoitus on voimassa ainakin koko helmikuun ajan. Avi tiedotti ratkaisustaan 27.1.2021.

Espoon kaupunki tiedotti 18.2.2021, kuinka Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti jatkaa voimassaolevia rajoituksia ainakin maaliskuun loppuun saakka.

Pandemian alkuvaiheissa THL:kin muistutteli, kuinka rajoituksilla pyritään suojelemaan terveydenhuoltojärjestelmän kestävyyttä. Kansainvälisesti strategiaa WHO:nkin suulla luonnehdittu termillä ”flatten the curve” – litistetään käyrä.

Rajoituksilla pyrittiin rajoittamaan yhtäaikaisten koronaviruspotilaiden määrää. Näin tartuntoja tulisi pidemmällä aikavälillä, mutta niitä ei tulisi kerralla niin paljon, ettei terveydenhuoltojärjestelmä pystyisi käsittelemään kaikkia potilaita.

Mainokset

HUSilla kapasiteettia lähes 200 koronapotilaaseen

Espoon Uutisvirta otti yhteyttä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin tiedustellakseen, mikä on Espoon ja koko Uudenmaan hoitokapasiteetti koronaviruspotilaiden suhteen tällä hetkellä.

— Olemme varautuneet HUS-tasoisesti ensivaiheessa 100 erikoissairaanhoitoa vaativan osastopotilaan, 20 tehohoitopotilaan ja 50 perusterveydenhuollon potilaan määrään, yhteistyössä perusterveydenhuollon toimijoiden kanssa, kertoo HUSin lääkintäpäällikkö Eero Hirvensalo.

HUS-alueella voitaisiin siis käsitellä noin 170 koronaviruspotilasta ilman, että resursseja pitäisi siirtää ei-kiireellisestä sairaanhoidosta.

Perjantaina 19.2.2021 HUSin erityisvastuualueella koronapotilaita oli 38 erikoissairaanhoidon osastoilla, 14 perussterveydenhuollon osastoilla, 11 teho-osastolla. Yhteensä sairaalahoidossa on 63 henkilöä. Ajankohtaisin tieto löytyy THL:n koronaseurantasivulta.

— Perusterveydenhuollon potilaat ovat kuntien sairaaloissa, erikoissairaanhoidon potilaat ovat HUSin sairaaloissa, Hirvensalo selittää kategoriaeroja.

THL:n mukaan 19.2.2021 mennessä Suomessa on otettu noin 3 100 000 koronavirustestiä. Niistä positiivisia on ollut noin 53 000.
Kuva: Ulla Merimäki.

Kesän jälkeen hoidosta ei ole tarvinnut leikata

Hirvensalo kertoo, että alkuvaiheessa Espooseen on sijoitettu yhteensä 34 paikkaa – 16 osasto- ja 8 tehohoitopotilaspaikkaa Jorvin sairaalassa ja Espoon terveyskeskussairaalassa kapasiteettia on 10 potilaan verran. Tarvittaessa kapasiteetti voidaan tuplata.

— Viime kevään aikana koronaviruspotilaiden hoito ja koronaviruspotilaiden hoitoon valmistautuminen vaikutti suuresti muiden potilaiden hoitoon. Saimme syksyllä hoitojonoja purettua, mutta vuoden vaihteessa olimme edelleen korkeammalla hoitojonotasolla kuin ennen epidemiaa, Hirvensalo sanoo.

Hirvensalon mukaan kesän jälkeen terveydenhoitojärjestelmä on HUS-alueella onnistunut ylläpitämään täysimääräistä ei-kiireetöntä sairaanhoitoa pandemian hoidosta huolimatta.

— (Vuoden) 2020 kevään kokemuksien, rokotuksien alkamisen ja pandemian aiheuttaman sairaalahoidon tähänastisen maltillisen kysynnän perusteilla emme ole erityisen huolissamme sairaanhoidon kapasiteetin riittävyydestä.

Huolta aiheuttaa tällä hetkellä vain se, että ei-kiireetöntä erikoissairaanhoidon kapasiteettia jouduttaisiin väliaikaisesti supistamaan, Hirvensalo sanoo.

Hirvensalo toimitti kaikkien koronaviruspotilaiden suhteellisen ikäjakauman.
Lähde: Hus / THL

Mihin perustuu tarve tiukkeneville rajoituksille?

Iltalehti uutisoi 19.2.2021, kuinka hallitus antoi Aluehallintovirastoille entistä vapaammat kädet eri paikkojen sulkemisille tartuntatautilain muutoksella.

— Nämä vaikeat ajat ovat painamassa meitä siihen suuntaan, että tällä hetkellä käytössä olevat rajoitukset eivät kaikilla alueilla tepsi, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) totesi Iltalehden artikkelissa.

Yle uutisoi 15.2.2021, kuinka THL kannustaa koronavilkusta altistusilmoituksen saaneita ihmisiä testeihin ja omaehtoiseen karanteeniin, vaikka mitään oireita ei olisi ollut.

Tilastograafissa vaalean vihreällä testausmäärät, tummansinisellä päiväkohtaisten tartuntojen määrä
välillä maaliskuu 2020 – helmikuu 2021. Tehtyjen testien määrän skaala vasemmalla, tartuntamäärien skaala oikealla.
Lähde: THL:n koronakartta

Kursorisella katsauksella THL:n tuottamiin päiväkohtaisiin tartunta- ja testausmääriin voidaan tehdä havainto, että päiväkohtaiset tartunnat ovat seuranneet melko orjallisesti testausmääriä lokakuun alusta lähtien. Vaikka HUSin erityisvastuualue on kerännyt ylivoimaisesti eniten tartuntoja, on siellä edelleen kapasiteettia lähes triplamäärään koronapotilaita nykyiseen verrattuna lääkintäpäällikkö Hirvensalon mukaan.

Ja kun katsoo THL:n tekemää tilastoa sairaalahoitoa vaativien koronaviruspotilaiden määrästä, lienee aiheellista esittää kysymys – mihin alati kiristyvien rajoitusten tarve perustuu?

Kuvaajassa esitetään vuodeosastoilla ja tehohoidossa olevien COVID-19-tautiin sairastuneiden henkilöiden lukumäärä koko maassa.
Sairaalahoitoa vaativien potilaiden määrä lähti jyrkkään laskuun vuodenvaihteen jälkeen, selviää THL:n koronaseurannasta.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: