PUHEENJOHTAJATENTTI: Espoon Vihreiden puheenjohtaja Antti Brunni piinapenkissä

Kuntavaalit lähestyvät ja siksi Espoon Uutisvirta lähestyi sähköpostitse jokaista espoolaisen valtuustoryhmän puheenjohtajaa kuuden vaalikysymyksellä velkakriisistä asukasluvun kasvuun sekä tietenkin makuhermoja kutkuttavaan pizzadebattiin.

Tänään lauteille astuu Espoon Vihreiden puheenjohtaja Antti Brunni.

Uutisvirta: Espoon seuraava valtuusto joutuu taklaamaan valtavaa velkavuorta. Mikä on Teidän mielestänne johtanut Espoon velkakriisin partaalle?

Antti Brunni: Espoo kasvaa voimakkaasti ja se tarkoittaa, että uusille asukkaille on rakennettava kouluja, päiväkoteja, katuja, joukkoliikennettä ja asuntoja. Kova investointitahti on tarkoittanut kaupungin voimakasta velkaantumista. Viimeisen viiden vuoden aikana asukasluku on kasvanut 21 000 henkilöä ja vastaava kehitys on skenaarioissa odotettavissa myös seuraavalle kymmenelle vuodelle. Investoinneilla rakennetaan kaupunkia, joka palvelee kuntalaisia myös tulevaisuudessa.

UV: Vuonna 2020, Espoon kunnallisveroäyri oli 18%. Lähimmistä naapureistamme ainoastaan Helsingissä ja Kauniaisissa maksetaan samankokoista veroäyriä. Miten Te lähtisitte taklaamaan tätä velkakriisiä? Leikkaukset vai veronkorotukset edellä?

AB: Vihreässä Espoossa velkaantumista hillitään vastuullisesti siten, että asukkaille tärkeät palvelut voidaan turvata. Kuntaveron nostaminen voi olla yksi keino tasapainottaa taloutta. Tärkeintä on kuitenkin löytää keinot kasvattaa kaupungin verotuloja työllisyyden ja elinvoiman lisäämisen kautta. Ajattelen itse, että työ on keskeisiä syitä asuinpainkan valinnalle ja kasvavat espoolaiset yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa. Tehdyt investoinnit ovat kannattavia espoolaisten työllisyyden ja yritysten kasvun vuoksi.

UV: Velkaisuuden ohella, mikä Teidän mielestänne on Espoon suurin ongelma tällä hetkellä ja miten sitä pitäisi lähteä ratkomaan?

AB: Espoon velkaantumisen taustalla olevan kasvun haasteiden lisäksi kaikkia yhteiskuntia haastaa aikamme suurin kriisi eli ilmastonmuutos. Edistämme päätöksenteossa sitä, että Espoo pääsee tavoitteeseensa saavuttaa YK:n Agenda2030 tavoitteet vuoteen 2025 mennessä. Tätä ratkojtaan mm. tukemalla energiatehokasta rakentamista, vähennetään liikenteen päästöjä tukemalla joukkoliikennettä ja vähäpäästöisiä liikennemuotoja. Edistetään energiatehokkuutta kaupungin omassa rakentamisessa ja lisätään vähäpäästöisen energian käyttöä kaupungin omissa rakennuksissa.

Mainokset

UV: Vuoden 2018 väestöennusteen mukaan, Espoon kaupunki uskoo kaupungin väkiluvun kasvavan 10 prosentilla seuraavan 10 vuoden aikana. Onko Espoon väestönkasvu hallinnassa vai pitäisikö Espoon lähteä vetämään käsijarrusta kasvunsa suhteen?

AB: Espoo kasvaa, koska työpaikat ovat kasvavassa määrin pääkaupunkiseudulla. Kasvuun on varauduttu sekä kaavoituksella ja aiempien vuosien infrastruktuuri- ja palvleuinvestoinneilla. Suunnittelmissa on useita laajoja kaava-alueita, joilla pyritään vastaamaan asuntotuotantotarpeisiin. Investointikatto on Espoon keskeinen hallintaväline talouden kestävyyden varmistamisessa. Suuri merkitys tulevaisuuden kehityksessä on suurten kaupunkien ja valtion yhteistyöllä.

UV: Korona ja siihen liittyvät rajoitukset puhututtavat edelleen, taudin kanssa on nyt eletty lähes 11 kuukautta. Miten koette nykyiset rajoitustoimet – ovatko ne oikein mitoitettuja? Mistä rajoituksista pitäisi mielestänne tiukentaa tai mistä rajoituksista pitäisi luopua?

AB: Oma arvioni on, että viranomaistahojen tekemä kokonaisharkinta on ollut pääpiirteissään onnistunutta. Suurin huoleni kohdistuu nuorten hyvinvointiin korona-ajassa. Nuorelle vuosi rajoitusten alla elämistä on vaikuttaa kasvuun ja kehitykseen huomattavasti raskaammin kuin meille aikuisille. Heidän tilanteensa huomiointi on asia johon toivon itse tartuttavan. Toinen huoleni aihe on kulttuurialan yritysten toimintaedellytykset, mikä on ristiriitaista, koska kulttuurin tuomaa sisältöä omaankin elämään juuri kaipaisi.

UV: Pizza lienee jokaisen espoolaisenkin top-10 -lempiruokien joukossa. Siksi haluamme tietää – Mitä Te otatte pizzanne päälle? Ja kuuluuko ananas pizzaan?

AB: Teen itse välillä pitsoja kotona ja täytteet on usein hyvin kokeilevia. Viimeisen vuoden aikana suosikikseni on muodostunut päärynä ja vuohenjuusto. Kokeilijalle ananas kuuluu pitsaan tietysti myös.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: