PUHEENJOHTAJATENTTI: Perussuomalaisten Espoon valtuustojohtaja Teemu Lahtinen piinapenkissä

Kuntavaalit lähestyvät ja siksi Espoon Uutisvirta lähestyi sähköpostitse jokaista espoolaisen valtuustoryhmän puheenjohtajaa kuuden vaalikysymyksen sarjalla. Nyt revolverikyselyn tulilinjalle astuu Perussuomalaisten Espoon valtuustoryhmän puheenjohtaja Teemu Lahtinen.

Lahtinen Teemu
Espoon Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Teemu Lahtinen
Kuva: Espoon kaupunki

Uutisvirta: Espoon seuraava valtuusto joutuu taklaamaan valtavaa velkavuorta. Mikä on Teidän mielestänne johtanut Espoon velkakriisin partaalle?

Teemu Lahtinen: Peruskaupungilla ei mitenkään erityisen paljon ole lainaa verrattuna muihin kuntiin, mutta konsernitasolla olemme kyllä Suomen huippua. Toistaiseksi lainaraha on ollut halvempaa ja rahastojenpurkua kannattavampaa. Espoo-konsernissa on tehty suuria investointeja lähinnä joukkoliikenteeseen ja perusinfrastruktuuriin kaupungin kasvun vuoksi. Verotulojen kasvun hidastuminen ja sote-uhka nostavat tummia pilviä taivaan rantaan ja siksi kasvuun oli suhtauduttava kriittisesti.

UV: Vuonna 2020, Espoon kunnallisveroäyri oli 18%. Lähimmistä naapureistamme ainoastaan Helsingissä ja Kauniaisissa maksetaan samankokoista veroäyriä. Miten Te lähtisitte taklaamaan tätä velkakriisiä? Leikkaukset vai veronkorotukset edellä?

TL: Espoo on jo ryhtynyt määrätietoisesti taklamaan kriisiä tuottavuuden parantamisella, mutta jos kestämätön kasvu jatkuu, voidaan joutua miettimään leikkauksia. Verotus on Suomessa jo kireää ja taloudellista toimeliaisuutta kurittavaa, joten sitä ei voida pitää ratkaisuna. Asiat pitäisi laittaa tärkeysjärjestykseen ja luopua hyödyttömästä ja jopa vahingollisesta toiminnasta. On kyseenalaistettava kasvun tarve ja vauhti sekä kiinnitettävä huomiota kasvun laatuun.

UV: Velkaisuuden ohella, mikä Teidän mielestänne on Espoon suurin ongelma tällä hetkellä ja miten sitä pitäisi lähteä ratkomaan?

TL: Suurin ongelma, josta kaikki muut oikeastaan johtuvat, on hallitsematon kasvu. Espoo kasvaa vuosittain noin 4 000 hengellä ja suurin osa kasvusta on vieraskielistä. Nykyään kasvu ei enää kasvata verotuloja vaan päinvastoin muuttajat kuluttavat palveluita, joita tarvitaan jatkuvasti enemmän. Espoosta onkin jo alkanut ns. valkopako naapurikuntiin, kun suomalaiset hakeutuvat kodokkaammille asuinpaikoille. Tästä riippumatta kaavailtu sote-uudistus kurjistaisi Espoon lopullisesti kriisikunnaksi.

UV: Vuoden 2018 väestöennusteen mukaan, Espoon kaupunki uskoo kaupungin väkiluvun kasvavan 10 prosentilla seuraavan 10 vuoden aikana. Onko Espoon väestönkasvu hallinnassa vai pitäisikö Espoon lähteä vetämään käsijarrusta kasvunsa suhteen?

TL: Ei ole ja virkajohdossa tämä tiedetäänkin jo laajalti, mutta puolueissa on vielä suljettu silmät kehitykseltä. Perussuomalaiset ovat useamman vuoden ajan kritisoineet hallitsematonta ja itseisarvoista kasvua, mutta kritiikkimme on ohitettu ja paasattu auvoisen väestönkasvun puolesta. Kestämätön kasvu rasittaa palvelukoneistoamme, mutta ei tuo verotuloja sitä ylläpitämään. Tämä yhtälö ei ole tasapainossa ja mitä pidemmälle välttämätöntä reagointia lykätään, sitä vaikeammaksi ratkaisu tulee.

UV: Korona ja siihen liittyvät rajoitukset puhututtavat edelleen, taudin kanssa on nyt eletty lähes 11 kuukautta. Miten koette nykyiset rajoitustoimet – ovatko ne oikein mitoitettuja? Mistä rajoituksista pitäisi mielestänne tiukentaa tai mistä rajoituksista pitäisi luopua

TL: Suomen poliittinen johto ei ole osannut hoitaa asiaa ja kuntien on lähinnä luovittava tilanteessa. On käsittämätöntä, ettei rajoille saada ehdotonta testausta ja maahantulijoille kahden viikon karanteenia, mutta sitten kirjastot ja uimahallit pitää olla suljettuina.

Yhteiskunnan sulusta on jo aiheutunut paljon ongelmia ihmisten terveydelle – niin ruumiin kuin mielen – ja toimintakyvylle. Kattavasta rokotuksesta olisi apua, mutta niitäkään ei osattu hankkia riittävää määrää.

UV: Pizza lienee jokaisen espoolaisenkin top-10 -lempiruokien joukossa. Siksi haluamme tietää – Mitä Te otatte pizzanne päälle? Ja kuuluuko ananas pizzaan?

TL: Useimmiten nautin kansallisen klassikon kinkku-aurajuusto-ananas, joten viimeiseenkin kysymykseen tuli jo vastattua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: