PUHEENJOHTAJATENTTI: Espoon Keskustan Tommi Halkosaari piinapenkissä

Kuntavaalit lähestyvät ja siksi Espoon Uutisvirta lähestyi sähköpostitse jokaista espoolaisen valtuustoryhmän puheenjohtajaa kuuden vaalikysymyksen sarjalla. Toisena puheenjohtajana revolverikyselyyn vastasi Espoon Keskustan puheenjohtaja Tommi Halkosaari.

Espoon Keskustan puheenjohtaja Tommi Halkosaari
Kuva: Tommi Halkosaari

Espoon seuraava valtuusto joutuu taklaamaan valtavaa velkavuorta.

Uutisvirta: Mikä on Teidän mielestänne johtanut Espoon velkakriisin partaalle?

Tommi Halkosaari: Espoon talous on lähtenyt rapistumaan, kun pakonomaisesti on lähdetty kaavoittamaan yhä tiiviimpää asumista, jotta kalliille metrolle saataisiin käyttäjäpohjaa. Kallista infrarakentamista on kompensoitu vastaavasti korkeilla maankäyttömaksuilla, joka taas on nostanut uudisrakentamisen hintaa. Edellä mainitut asiat yhdistettynä vielä siihen, että Espoon väkiluku on kasvanut merkittävästi nopeammin kuin verotulot. Eli menoja on syntynyt, mutta näitä ei enää pystytä kattamaan uusilla verotuloilla.

UV: Vuonna 2020, Espoon kunnallisveroäyri oli 18%. Lähimmistä naapureistamme ainoastaan Helsingissä ja Kauniaisissa maksetaan samankokoista veroäyriä. Miten Te lähtisitte taklaamaan tätä velkakriisiä? Leikkaukset vai veronkorotukset edellä?

TH: Espoon velkaantumisen taklaamiseksi ei ole juuri muuta kestävää ratkaisua kuin verotulojen kasvu. Lyhyellä tähtäimellä Espoon Keskusta on kannattanut myös kunnallisveron maltillista korottamista, mutta tällä ei tietenkään päästä korjaamaan velkaantumisen juurisyitä. Vahva rahoituspohja, ostovoima ja yrittäjähakuisuus luovat uusia yrityksiä ja työtä, nämä tuovat kestävää verotulojen kasvua mukanaan.

UV: Velkaisuuden ohella, mikä Teidän mielestänne on Espoon suurin ongelma tällä hetkellä ja miten sitä pitäisi lähteä ratkomaan?

TH: Yksi Espoon suurimmista ongelmista on kaavoituksen keskittyminen eteläiseen Espooseen ja erityisesti raiteiden varrelle. Näille alueille on kaavoitettu paljon tiivistä ja korkeaa rakentamista. Samaan aikaan moni hyvätuloinen espoolainen etsii pientaloa tai tonttia, sellaista Espoosta löytämättä. Espoossa on kyllä tilaa myös pientaloille, onhan sellainen ollut jo pitkään ”espoolainen unelma”.

UV: Vuoden 2018 väestöennusteen mukaan, Espoon kaupunki uskoo kaupungin väkiluvun kasvavan 10 prosentilla seuraavan 10 vuoden aikana. Onko Espoon väestönkasvu hallinnassa vai pitäisikö Espoon lähteä vetämään käsijarrusta kasvunsa suhteen?

TH: Espoon väestönkasvu ei ole millään mittarilla hallinnassa ja kaupungin päättäjien tulisikin ehdottomasti alkaa hidastamaan vauhtia, jotta erityisesti kaupungin talous saadaan vakautettua. Espoon on alettava panostamaan keinoihin, joilla verotulot saadaan kasvuun. Kaavoituksessa on huomioitava asuntojen lisäksi työpaikkaomavaraisuuden kasvattaminen kaikilla Espoon suuralueilla.

UV: Korona ja siihen liittyvät rajoitukset puhututtavat edelleen, taudin kanssa on nyt eletty lähes 11 kuukautta. Miten koette nykyiset rajoitustoimet – ovatko ne oikein mitoitettuja? Mistä rajoituksista pitäisi mielestänne tiukentaa tai mistä rajoituksista pitäisi luopua

TH: Verrattuna eri melkein minkä tahansa maan tilanteisiin, meillä on hoidettu tilannetta erittäin hyvin. Rajoituksia tulee pitää voimassa vain niin kauan kuin se on ehdottomasti tarpeen ja niitä tulee kohdistaa nykyistä paremmin viruksen leviämisriskin mukaisesti. Tietyt toimialat nauttivat suhteetonta vapautta kaikkeen muuhun rajoittamiseen nähden. Tauti on todellakin tullut meille kalliiksi ja kuluvan, sekä tulevan vuoden politiikka ratkaisee olennaisesti mihin suuntaan kansantaloutemme lähtee. 

UV: Pizza lienee jokaisen espoolaisenkin top-10 -lempiruokien joukossa. Siksi haluamme tietää – Mitä Te otatte pizzanne päälle? Ja kuuluuko ananas pizzaan?

TH: Ei sen perinteisen jauhelihapizzan voittanutta ole. Sitä voidaan sitten höystää mikä kulloinkin maistuu, miksei vaikka sitä ananasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: