PUHEENJOHTAJATENTTI: Liberaalipuolueen Harri Kreus piinapenkissä

Kuntavaalit lähestyvät ja siksi Espoon Uutisvirta lähestyi sähköpostitse jokaista espoolaisen valtuustoryhmän puheenjohtajaa kuuden vaalikysymyksen sarjalla. Ensimmäisenä piinapenkkiimme istuutui Liberaalipuolueen puheenjohtaja Harri Kreus.

Liberaalipuolueen puheenjohtaja Harri Kreus
Kuva: Harri Kreus

Espoon seuraava valtuusto joutuu mittelemään voimiaan melkoisen velkavuoren kanssa.

Uutisvirta: Mikä on Teidän mielestänne johtanut Espoon velkakriisin partaalle?

Harri Kreus: Samaan aikaan valtion kaupungille tuomat lakisääteiset velvoitteet, muun muassa maahanmuuton kustannuksista ilman rahoitusta, veron tasaus maakuntiin. Sen lisäksi tulevat sote-rahoitus, väestörakenteen muutos niin että hyvät veronmaksajat ovat muuttamassa pois huonompien tullessa tilalle ja jossain määrin taajamien pirstaleisuuden sekä homekoulujen ja päiväkotien osin hallitsematon investointipaine.

UV: Vuonna 2020, Espoon kunnallisveroäyri oli 18%. Lähimmistä naapureistamme ainoastaan Helsingissä ja Kauniaisissa maksetaan samankokoista veroäyriä. Miten Te lähtisitte taklaamaan tätä velkakriisiä? Leikkaukset vai veronkorotukset edellä?

HK: Valitettavasti lakisääteisistä menoista on paha leikata, jollei lakeja muuteta. Mutta kaikesta ei-lakisääteisistä menoista pitäisi tehdä sitten senkin tarkempi karsinta. Verot alkavat olla jo sietokynnyksen toisella puolella

UV: Velkaisuuden ohella, mikä Teidän mielestänne on Espoon suurin ongelma tällä hetkellä ja miten sitä pitäisi lähteä ratkomaan?

HK: Taajamakeskusten kehittäminen. Samaan aikaan Tapiola, Espoon keskus ja Kivenlahti vaativat perusinfran uudistamista ja uudet taajamat kuten Finnoo vaativat perusinfran. Eli investointipainen on kova.

UV: Vuonna 2018 Espoon kaupunki julkaisi väestönkasvuennusteen, jonka mukaan 10 vuoden aikana Espoon väkiluku kasvaisi noin 50 000 asukkalla. Espoon väkiluvun ennustettiin siis kasvavan lähes 15 prosentilla 10 vuoden aikana.

Onko Espoon väestönkasvu hallinnassa vai pitäisikö Espoon lähteä vetämään käsijarrusta kasvunsa suhteen?

HK: Metron ja radanvarren tiivistäminen uusine asuntoalueineen aiheuttaa melkoisen investointipaineen kun samalla pitäisi peruskorjata olemassa oleva. Voisi olla harkitsemisen arvoista miettiä kumpi tehdään ensin, jolla voi olla sitten käsijarruvaikutus esimerkiksi Matinkylän ja Finnoon asukasmäärien kasvulle

UV: Korona ja siihen liittyvät rajoitukset puhututtavat edelleen, taudin kanssa on nyt eletty lähes 11 kuukautta. Miten koette nykyiset rajoitustoimet – ovatko ne oikein mitoitettuja? Mistä rajoituksista pitäisi mielestänne tiukentaa tai mistä rajoituksista pitäisi luopua

HK: Tähän saakka rajoitukset ovat olleet pääosin välttämättömiä, oikeasuhtaisia ja oikea-aikaisia, joskin muutamia ylilyöntejäkin perusoikeuksien rajoittamisen suhteen on tapahtunut. Sen sijaan tiedottamisen selkeydessä on selvästi parantamisen varaa ja juupas-eipäs -tyyppiset linjaukset, kuten kevään maskifarssi, eivät anna hallinnosta hyvää kuvaa ja aiheuttavat kansalaisissa epätietoisuutta ja väsymystä.

UV: Pizza lienee jokaisen espoolaisenkin top-10 -lempiruokien joukossa. Siksi haluamme tietää – Mitä Te otatte pizzanne päälle? Ja kuuluuko ananas pizzaan?

HK: Suosikkini on Quattro Stagioni eli kinkku, herkkusieni, katkarapu ja tonnikala. Ja kyllä, ananas kuuluu pizzaan, ehdottomasti esimerkiksi kanan ja aurajuuston kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: