Kolumni: Edesvastuutonta Yle! Miksi vertailette kahden eri vaalin kannatusta?

Yle julkaisi Taloustutkimukselta tilaamansa kuntavaaligallupin tänään. Kyseessä on Ylen ensimmäinen kuntavaaliin 2021 erikoistunut gallup, jonka mukaan SDP on maan suosituin kuntapuolue 20,3 prosentin kannatuksella.

Uutisoinnista erittäin hämäävää tekee se, että Yle on verrannut kuntavaaligalluptulosta edelliseen Ylen teettämään EDUSkuntavaaligallupiin. Hätäisempi lukija voisi kuvitella Perussuomalaisten kannatuksen lähteneen syöksylaskuun, kuten tämä Facebook-käyttäjä oli tehnyt.

Hämmentävä gallupvertailu aiheuttaa väärinkäsityksiä. Miestenhuone-ryhmässä on noin 15 000 jäsentä.
Kuvakaappaus Facebookista.

Tempun tökeryys korostuu Perussuomalaisten kannatuksen kohdalla. Mikäli kannatusvertailu olisi tehty rehdisti edellisiin kuntavaaleihin, olisi tässä gallupissa kaksi nousijaa –  SDP (19,4% => 20,3%) sekä Perussuomalaiset (8,8% => 18,8%). Pahinta tässä tempussa on se, ettei jutussa edes yritetä selittää, miksi tällainen journalistinen valinta on tehty!

Ylehän olisi voinut taannoisen Iltalehden presidentinvaaligallupin kohdalla lähteä taas tekemään grafiikkaa puolueiden eduskuntavaalikannatukseen nähden.

Kunnallisvaalit ovat luonteeltaan aivan erilaiset kuin eduskuntavaalit. Siinä missä suurien puolueiden paikallisjärjestöjen välillä käydään valtavaa vääntöä jokaisesta eduskuntavaaliehdokkaasta, niin kuntavaaleissa mielenkiinto kohdistuu aina siihen, miten puolueet ylipäätään saavat aktiiveja ja vähemmän aktiiveja ehdolle.

Espoon kaltaisissa suurissa kaupungeissa jokainen ehdokas on tärkeä suurille puolueille.

Vaaleissa päätetään myös eri kaliiperin asioista. Vaikka Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho onkin haastanut näissä vaaleissa hallitusta ja härnännyt erityisesti kannatuskanveesissa makaavaa Keskustaa, niin tulee muistaa, että näillä vaaleilla on lopulta hyvin vähän tekemistä eduskuntatoiminnan kanssa.

Näissä vaaleissa päätetään karrikoidusti siitä, rakennetaanko vaaralliselle tienpätkälle uusi suojatie, sijoittaako kaupunki mielummin puistojen viihtyvyyteen vai ympäristön suojeluun ja investoiko kaupunki nuorten skeittipuistoon vai eläkeläisten hoitokotiin ensin ja niin edelleen.

Pidän typeryttävänä, että valtakunnallinen, verorahoilla toimiva media yrittää sumuttaa kansalaisia tällä tavalla. Juttu olisi jollain tasolla hyväksyttävä, jos Yle edes selittäisi miksi se tähän ratkaisuun on päätynyt.

Kolumnisti on Espoossa kuntavaaliehdokkaana Perussuomalaisten listalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: