Aktiiviset seniorit suurimpia häviäjiä koronarajoitusten kanssa, sanoo senioripomo – ”Eihän sitä tiedä kuinka moni ylipäätään uskaltaa tulla”

Loppilaisella mökillä pirahtaa puhelin, jonka poimii käteensä Matinkylän Seniorit ry:n puheenjohtaja Mikko Peltokorpi, 68.

— Minä kuulun niihn onnekkaisiin, joiden elämää koronavirus ei pistänyt täysin jäihin, Peltokorpi kertoo.

Peltokorven mukaan suurimpia häviäjiä tässä tilanteessa ovat ne aktiivisimmat vanhukset, jotka osallistuvat järjestön toimintaan Matinkylän monitoimitalolla. Monen seniorin sosiaalinen elämä on pyörinyt 300-jäsenisen yhdistyksen toiminnan varassa. Kun
esimerkiksi matkoja tai sosiaalisia kokoontumisia ei ole voitu järjestää, niin passiivinen elämäntapa voi romahduttaa kunnon hyvinkin nopeasti.

— Tässä on sekin puoli, että eihän sitä tiedä kuinka moni ylipäätään uskaltaa tulla, kun monitoimitalo avataan taas, Peltokorpi sanoo.

Tavallisissa oloissa Matinkylän Seniorit ry järjestää retkiä ja ryhmämatkoja.
Kuva: Matinkylän Seniorit ry

Liikunta on valintakysymys

Seniorijärjestön toistaiseksi ainoa toiminnassa oleva aktiviteetti on maanantaisin kokoontuva sauvakävelykerho. Sielläkin korona on otettu huomioon jakamalla kävelijät pienryhmiin.

— Jos sitä liikuntakykyä on, niin kyllähän sitä liikuntaa pystyy harrastamaan koska vain. Kunhan katsoo minne yskii ja missä kulkee, niin kyllä jokainen liikkeelle pääsee. Se on valintakysymys, Peltokorpi sanoo.

Mikko Peltokorpi on pitkän linjan matinkyläläinen.
Kuva: Mikko Peltokorven kotialbumi

— Kyllä tähän kaikkeen sopeutuu. Suomalaiset, etenkin vanhemmat suomalaiset ovat hyvin auktoriteettiuskoista väkeä.

Tämän takia hän uskoo, että osalle senioreista jatkuva koronasta uutisointi ja hallituksen puheet ulkonaliikkumiskielloista ovat aiheuttanee ylimääräistä pelkoa seniorikansalaisten keskuudessa.

Peltokorpi katsoo tilannetta vielä toistaiseksi positiivisin silmin. Hänen mukaansa vanha kansa jaksaa kyllä odottaa vaikka kuukausi kerrallaan, kun tunnelin päässä on kuitenkin valoa näkyvissä koronarokotteiden muodossa.

Mainokset

Aina väärinpäin

— Hallitus on vaikeassa paikassa, kun se yrittää tasapainoilla THL:n tiukemman linjan, mutta kansan löysempien vaatimusten välissä, Peltokorpi puntaroi. Miten ikinä hallitus päättäisikään, aina joku tekisi toisin.

Hän pitää hallituksen rajoitustoimia pääasiassa järkevinä ja ymmärrettävinä, mutta moittii tiettyä linjattomuutta päätöksissä.

Peltokorpi kehuu Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok) päätöstä ajaa lasten harrastuspaikkoja auki.

— Olihan se järjetön tilanne, että kauppakeskukset saivat olla vapaasti auki, mutta sitten estetään nuorten ja lasten harrastuksia täysin, Peltokorpi sanoo.

Tee mitä voit, älä murehdi mitä et voi tehdä

Kun Peltokorvelta kysyy suhtautumista koronavirustilanteeseen, hän vetää esille vanhan kansanviisauden.

— Jokainen on puoliksi oman onnensa seppä. Tietyt asiat annetaan, mutta omilla päätöksillä voi joko parantaa tai heikentää omaa tilannettasi. Kun katsoo elämää taaksepäin, niin voi tajuta niitä oman elämän risteyskohtia, missä tehdyt päätökset vaikuttavat edelleen siihen, missä olet nyt, Peltokorpi sanoo.

— Sama on tämän koronan kanssa. Toki tilanne on ikävä, mutta omilla
päätöksillä siitä tilanteesta voi tehdä siedettävän.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: