Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ei ole vieläkään tarpeeksi, väittää vuokra-asujien edunvalvontajärjestö

Vuokralaiset ry ilmaisi huolensa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen riittävyydestä, että vaikka Tilastokeskuksen vuokratilastosta on vedetty johtopäätöksiä vuokra-asuntopulan helpottamisesta pääkaupunkiseudulla.

Vuokralaiset ry on vuokra-asujien edunvalvontajärjestö.

Yhdistyksen huoli kohdistuu ARA-asuntojen määrän rajuun vähenemiseen viimeisen 20 vuoden aikana, mikä vaikuttaa samalla vapaarahoitteisten asuntojen vuokra-tasoon.

— Tosiasiassa näin ei ole käynyt pieni- ja keskituloisten osalta. Vapaarahoitteisten asuntojen hinnat ovat niin korkeat, että käytännössä valinnan varaa on hyvin vähän. Ihmiset joutuvat vuokraamaan kotitalouden todellista tarvetta pienemmän asunnon ja hakemaan siihenkin asumistukea. Pienillä asunnoilla ei siis ole oikeasti suurta kysyntää, vaan niitä kysytään siksi, että muuhun ei ole varaa, muistuttaa toiminnanjohtaja Anne Viita Vuokralaiset ry:n tiedotteessa.

Vuokrattujen asuntojen kerrotaan lisääntyneen 20 vuodessa 182 000, mutta kyse on vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen määrän voimakkaasta kasvusta. Samassa ajassa kohtuuhintaisten ARA-asuntojen määrä on vähentynyt Suomessa siten, että vuonna 2000 niitä oli 328 000 ja vuonna 2017 enää 268 000.

– Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen keskihinta Helsingissä on 21,5 euroa neliöltä, kun ARA-asunnoissa keskivuokra on 13 euroa eli ero on noin 62,5 prosenttia. On selvä asia, että yhteiskunnallekin tulee kalliimmaksi kattaa tuo ero asumistuen kautta, Viita sanoo.

– ARA-asunnot vaikuttavat omakustannusperiaatteella määriteltyjen, kohtuullisten vuokrien johdosta myös asumisen yleiseen hintakehitykseen markkinoilla. Siksi on tärkeää, että niitä tuotettaisiin nykyistä huomattavasti enemmän.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn asuntomarkkinakatsauksen mukaan pääkaupunkiseudun vuokra-asuntomarkkinoilla vallitsee yhä kireät markkinat eli ARA-asuntojen saatavuus on hankalaa.

Espoossa asui kesäkuussa 2020 noin 300 000 asukasta ja koko pääkaupunkiseudulla 1 400 000 asukasta.

ARAn tilastojen mukaan ARA-asuntojen jonoissa on tällä hetkellä 120 000 suomalaista ja erittäin kiireellisten hakijoiden osuus on kasvanut viidettä vuotta peräkkäin. Pääkaupunkiseudulla ARA-asuntoa on myös vaikea saada, jollei hakijaa ole luokiteltu erittäin kiireelliseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: