Koronavuosi lisäsi yksityishenkiöiden velkajärjestelyjä – sukupuolten välillä selvä statusero

Tilastokeskus tiedotti keskiviikkona, kuinka yksityishenkilöiden velkajärjestelyt olivat kasvaneet 12,5 prosenttia koronavuonna 2020. Käräjäoikeudet vastaanottivat yhteensä 3 870 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta, mikä on 429 hakemusta enemmän kuin vuotta aiemmin. Tilastokeskuksen mukaan tätä selittää osaltaan se, että talous- ja velkaneuvonta siirtyi kunnilta valtion oikeusaputoimistoihin vuoden 2019 alussa, minkä takia velkahakemusten käsittely hidastui.

Yhteensä 94 prosenttia kaikista velkajärjestelyhakemuksista oli yksittäisten henkilöiden hakemuksia – loput 6 prosenttia hajautuvat aviopuolisoiden ja kanssavelallisten tekemiin hakemuksiin. Yksittäisten henkilöiden kohdalla miehet olivat enemmistössä prosenttiluvuin 50,9-49,1.

Perhetaustoissa selvä ero

Tilastokeskuksen mukaan sukupuolten välillä oli nähtävissä selvä ero, kun katsellaan velkajärjestelyhakemusten tehneiden ihmisten perhetaustaa. Toisiksi suurimman ryhmän miesten puolella muodostivat avioliitossa asuvat miehet (28,2 prosenttia), kun taas naisten puolella toisiksi suurinta ryhmää edustivat yksinhuoltajat (22,7 prosenttia).

Perheisiin kuulumattomat olivat molempien sukupuolten kohdalla enemmistössä. Perheettömien miesten osuus velkajärjestelyistä oli 49,5 prosenttia, kun taas perheettömät naiset muodostivat 43,9 prosenttia sukupuolensa velkajärjestelyhakemuksista.

Kesän lopulla järjestelymäärät kyykkäsivät

Tilastokeskuksen koostamasta taulukosta näkyy selkeästi, kuinka velkajärjestelyjen määrä putosi heinä-elokuussa muuhun vuoteen verrattuna. Koko maan tilastoja katsoessa heinäkuu (247 velkajärjestelyhakemusta) ja elokuu (216) erottuvat aallonpohjana, kun vertaa esimerkiksi huhti- (357) tai kesäkuun (385) ”huippu”lukuihin.

Tämän voi selittää kesälomakausi, mutta toisaalta kesällä koronarajoitukset olivat huomattavasti löysempiä kuin alkukeväästä tai -syksystä, joten ihmisillä oli enemmän mahdollisuuksia tehdä töitäkin esimerkiksi palvelu- ja matkailualoilla.

Toisaalta koronarajoitusselitys ei selitä sitä, miten tammi- ja joulukuun hakemusmäärät olivat melkein tasoissa, vaikka koronatilanne oli hyvin erilainen näinä kuukausina.

Uudenmaan kohdalla vastaavaa aaltoliikettä ei ole nähtävissä kuin elokuun kohdalla, jolloin jäätiin 30 velkajärjestelyhakemukseen. Kuukausitasolla korkein lukema nähtiin lokakuussa, jolloin Uudellamaalla kirjattiin 82 konkurssihakemusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: