Pakokauhu valtaa Espoon taksitolppia – ”Jos täällä ei 30 vuotta toimineet yritykset selviä, niin…”

Espoolaisilla taksimarkkinoilla on käynnissä koronan aiheuttama pakokauhu.

— Ne, jotka ovat voineet eläköityä tai siirtyä toisille aloille, ovat sen tehneet, lataa Tomi Kuukauppi Espoon kihlakunnan taksiautoilijayhdistys EKT ry:n puhteenjohtaja.

Korona on vienyt Kuukaupin mukaan noin puolet tavanomaisista ajoista. Espoolainen taksimaailma elää tällä hetkellä käytännössä kokonaan yhteiskunnan kustantamien kyytien varassa. Näitä kyytejä ovat esimerkiksi liikuntarajoitteisten kauppareissut tai Kelan maksamat sairaalakyydit.

”Kun nykyjärjestelmässä ei selviä edes 30 vuotta alalla toimineet yrittäjät puskureineen, niin mitä mahdollisuuksia uusilla yrittäjillä oikein on?”

Tomi Kuukauppi
EKT ry, puheenjohtaja

— Eiköhän tässä kaikkien alojen yrittäjillä toivo lepää koronarokotteessa, millä päästäisiin edes uuteen normaaliin, Kuukauppi sanoo.

Hän muistuttaa, että taksit elävät hyvin pitkälle symbioosissa muun yrityselämän kanssa. Jos yrityselämä on jäissä, ei taksitkaan liiku.

— Jokainen taksikyyti perustuu tarpeeseen.

Taksit konkurssiojaan, mitä tapahtuu asiakasturvallisuudelle?

Yle kirjoitti lokakuussa 2020, kuinka Suomea uhkaa kaikkien aikojen konkurssitsunami helmikuussa 2021, kun hallituksen asettama konkurssisuoja laukeaa. Ylen mukaan viime vappuna voimaan tullut laki on estänyt velallisen hakemista konkurssiin maaliskuun 2020 jälkeen syntyneiden rästien vuoksi.

Kuukauppi kiittelee hallituksen ratkaisuja muun muassa yrittäjien eläkemaksujen siirtämisistä ja muista tukitoimista. Vaikka nämä toimet ovatkin olleet hyviä kädenojennuksia, ei niillä taksien konkurssiaaltoa ilman lisätoimia, koska laskut tulevat maksuun myöhemmin joka tapauksessa.

Eniten Kuukauppia harmittaa katoava ammattitaito ja heikkenevä asiakasturvallisuus.

— Kun tässä vanhimmat yrittäjät ja kokeneimmat kuljettajat laittavat pillejä pusseihin, niin tässä menetetään valtava määrä ammattitaitoa ja osaamista, Kuukauppi harmittelee.

— Riskit väärinkäytöksille kasvavat, kun vähistä kyydeistä yritetään saada maksimaalinen hyöty. Se on järkyttävä sääli, jos se hyöty haetaan vilpillisesti.

Tomi Kuukauppi on EKT ry:n puheenjohtaja.
Kuva: Tomi Kuukauppi

Kuukauppi viittaa muun muassa Iltalehden uutisoimaan tapaukseen tammikuun alussa, missä helsinkiläismieheltä oli viety lähes 50 euroa noin puolen kilometrin kyydistä, vaikka kuljettaja oli väittänyt kyydin maksavan noin puolet siitä.

Korona korostanut uudistuksen ongelmia

Vaikka koronan kouraisu on ollut dramaattinen koko taksialalle, on se lähinnä korostanut vuoden 2018 taksilakiuudistuksen epäonnistumista, Kuukauppi sanoo.

— Esimerkiksi määräsääntelyllä olisi voitu säästää niitä yrittäjiä, joilla taloudellinen tilanne oli paremmalla tolalla ennen koronakriisiä, Kuukauppi toteaa.

Vanhan taksilain aikana ely-keskukset määrittelivät, kuinka paljon taksiyrityksiä tarvitiin kullakin paikkakunnalla. Vanhassa järjestelyssä myönnettävien taksilupien määrää sopeutettiin aina alueella ajettavien kyytien mukaan.

Koronakriisin aikana uusia lupia ei täten olisi tarvinnut myöntää, joten radikaalisti vähentynyttä kyytimäärää olisi jakamassa pienempi määrä niitä yrittäjiä, joiden talous oli ennen koronaa kestävällä pohjalla, Kuukauppi selittää.

— Kun nykyjärjestelmässä ei selviä edes 30 vuotta alalla toimineet yrittäjät puskureineen, niin mitä mahdollisuuksia uusilla yrittäjillä oikein on?

One thought on “Pakokauhu valtaa Espoon taksitolppia – ”Jos täällä ei 30 vuotta toimineet yritykset selviä, niin…”

  1. Tämähän oli Sipilän Keskustapuolueen pää hankkeita ajaa taksit ja sen myötä yrittäjät kaaokseen, ennen oli selkeet säänöt, nyt tämä on villi viidakko missä kuka vaan voi tehdä mitä vaan, niin rehelliset yrittäjät kärsivät.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: