Onko tässä koko Espoon pähein kotisauna? – ”Intohimolle ei pidä laittaa hintaa”

1980-luvun rock-klassikot pauhaavat tervaleppäisten lauteiden alta, kun kirvesmies Jesse Savolainen heittää lisää löylyä kotisaunassaan. Ilman valtaa pistävän rentouttava eukalyptuksen tuoksu, kun tummanpuhuvat kuusipaneelit luovat musiikkin kanssa yhteensopivaa tunnelmaa.

Kun Jesse muutti iivisniemeläiseen rivitaloasuntoon vaimonsa ja neljän lapsen kanssa, oli ensimmäinen remonttikohde tarkkaan mietitty. Talon vanha sauna oli todella ahdas, ei lainkaan lapsiystävällinen ja nostalginen 1970-lukulainen kiuas oli vielä alkuperäiskuosissaan.

– Alkuperäinen kiuashan meinasi hajota käsiin. Sitä kun siirsi, niin kivet meinasivat romahtaa pohjasta läpi, Jesse nauraa.

Ahdas alkuperäissauna ei ollut järin lapsiystävällinen.
Remontoidussa saunassa alalaude on korotettu koko saunatilan kokoiseksi.
Kuvat: Jesse Savolainen / Lauri Pajunen

Jesse oli varannut saunan kunnostamiseen noin 5 000 euroa, josta viidesosan hän käytti yksinään saunan sydämeen, kiukaaseen.

– Intohimolle ei pidä laittaa hintaa, mies toteaa stoalaiseen tyyliin.

Saunaremonttiin meni lopulta noin viikon päivät. Ensilöylyihin Jesse sukelsi kaksistaan vaimonsa kanssa hieman ennen joulua.

– Pitihän se testata. Ei sinne olisi kavereita kehdannut kutsua, jos löylyt olisivat olleet kehnot. Mutta pakko se on todeta, että kiuassijoitus kannatti, koska täällä olen ollut elämäni parhaissa sähkölöylyissä, Jesse toteaa.

Korkea kiuas sihahtaa, kun Jesse heittää lisää löylyä. Sitten hän tekee tunnustuksen – aivan kaikkea Jesse ei rakentanut itse. Sähkötyöt hän jätti ammattilaisen hoidettavaksi. Omien käsiensä jäljestä hän on erittäin ylpeä.

Lauteita saa jatkettua näppärästi jämäpaloista rakennetulla jakkaralla.

– Aina kun tänne tulee, niin kyllähän sitä miettii mitä tekisi toisin. Mitään muutostarvetta tai parannettavaa vaan ei koskaan tule mieleen, Jesse pohtii.

Kiukaan kruununa istuu noin viiden sentin kerros vaaleita koristekiviä.

– Olin netistä lukenut, että näin kiukaaseenkin saisi lisää väriä. Piti vain katsoa tarkkaan, ettei koristekivet ole kiinni vastuksissa, Jesse vinkkaa.

Koristekivillä on toinenkin tarkoitus. Löylyä heittäessä Jesse on huomannut, että mikäli on tarpeen saada ärhäkkäämpi löyly, pitää vesi valuttaa kiukaaseen päältä, koristekivien läpi. Leppoisempaa löylyä hakiessa hän heittää vettä kiukaan kylkiin, jolloin löyly leviää tasaisemmin.

Saunaremontin päätarkoituksena oli tehdä saunasta huomattavasti lapsiystävällisempi, minkä ongelman Jesse ratkaisi rakentamalla korotetun lattian koko saunatilaan. Näin saunassa on kunnolla tilaa jopa kahdelle pienelle ammeelle, missä perheen pienimmät pääsevät polskimaan rauhassa.

Jessen mukaan hyvä saunafiilis koostuu sopivasta lämpötilasta, rock’n’rollista sekä hyvästä saunahajusteesta.
Kuva: Lauri Pajunen

Sauna onkin kovassa käytössä – perhe lämmittää saunan parhaimmillaan jopa neljä kertaa viikossa.

– Kyllä tämä on meidän kodin kovassa käytössä oleva sydän.

JESSEN VINKIT LOISTOLÖYLYYN

1. Saunahajusteet!
Hyvä saunahajuste on kuin sihahdus hyvän löylyn päälle. Jessen oma suosikkituoksu on eukalyptus, mutta kauppojen saunaosastoilta löytyy hajusteita joka makuun.


2. Musiikki!
Hyvä musiikki rentouttaa ja saa ajan kulumaan kuin siivillä. Perheen kesken Jesse luukuttaa AC/DC:tä ja muita rock-klassikoita, mutta yksinään saunassa jyrisee erittäin raskas metalli.


3. Lämpötila ja kosteus!
Jessen mukaan moni lämmittää saunan aivan liian kuumaksi, jolloin löylyä heittäessä tukala olo tulee todella nopeasti. Jesse vinkkaa, että sauna on parhaimmillaan noin 50-asteinen ja ilmankosteus on parhaimmillaan noin 80 prosenttia.

– Anna löylyn tehdä loput, Jesse päättää.

Onko sinulla tai tutullasi upea sauna tai muu remonttiprojekti Espoossa?
Ilmianna kotiprojektisi toimituksellemme sähköpostilla espoonuutisvirta (a) gmail.com!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: